Na naszej stronie korzystamy z cookies (ciasteczek) umożliwiających zapisywanie informacji na urządzeniu użytkownika. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności oraz opisem jak zablokować cookies. Kontynuując przeglądanie naszej strony wyrażasz zgodę na pozostawianie cookies zgodnie z Twoimi bieżącymi ustawieniami przeglądarki.

Zezwalaj

Zabudowa Mieszkaniowa przy ul. Aluzyjnej

Inwestor:
BEL Development
Lata realizacji:
2010 -
Program:
3 517 m² powierzchnia działki 5 490 m² PUM
Zespół autorski:
Czesław Bielecki, Karolina Kurzbauer, Hubert Roguski, Dorota Pajchel

KONCEPCJA ZABUDOWY MIESZKANIOWEJ PRZY ULICY ALUZYJNEJ DLA FIRMY BEL DEVELOPMENT.

Wstępna koncepcja jest projektową konsekwencją trzech wytycznych:

• Inwestora: aby osiągnąć 5.500 – 6.000 m² PUM;

• Naczelnika Wydziału Architektury Dzielnicy Białołęka: zezwalają­cego na IV kondygnacje zabudowy z V kondygnacją wycofaną (ze względu na obowiązek harmonizacji z jednorodzinną zabudową ulicy Aluzyjnej i notoryczne protesty – także mieszkańców bloków JW Construction);

• Regulacji technicznych dotyczących nasłonecznienia mieszkań, za­cieniania sąsiednich budynków, linii zabudowy i odległości od granic działki oraz wymogu 1 mp/mieszkanie (z racjonalnością ekonomicz­ną tylko jednego poziomu podziemnego).

Kamienica „Aluzja” z dziedzińcem otwartym na ulicę wypełnia całkowicie działkę. Akcent wysokościowy z masztem fla­gowym przedłużającym grill komina stanowią dwa duplexy – mieszkania dwupoziomowe ok. 120 m² każdy.

Według naszej wiedzy Burmistrz Białołęki może być zainteresowany wyjściem poza standardowe gabaryty tylko w przypadku architektury tworzącej tożsamość dzielnicy. Zaproponowany charakter budynku zdaje się odpowiadać temu kryterium lokalnej dominanty w perspektywie ulicy Aluzyjnej, szczególnie od strony ulicy Zamkniętej. Stylistyka budynku mieści się w tradycji modernizmu.

Dążono do zapewnienia optymalnego przewietrzania mieszkań i ła­pania słońca z dwóch kierunków. Dla zachowania czytelności podziałów tektonicznych, tam gdzie mieszkania nie mają tarasów, proponuje się niewielkie loggie (o wymiarach 150 x 180) wcięte w elewację. Od frontu budynek ma pierwszy uskok powyżej II kondygnacji dla zharmonizowania z okoliczną niską zabudową. Natomiast od tyłu, od strony V kondygnacyj­nych bloków ma IV kondygnacje i V kondygnację wycofaną o 1,5 m.

 
Słowa kluczowe: